Přikrmovací produkty po včely

Boj s morem včelího plodu: Co každý včelař potřebuje vědět

Zvyšte odolnost proti moru včelího plodu a posilte zdraví vašich včel s MEDOPIP, Apimana Herba a dalšími.

Mor včelího plodu je jednou z nejzávažnějších nemocí, které mohou postihnout včelstva. S pochopením této nemoci a sledováním jejího výskytu, například prostřednictvím "mor včelího plodu mapy", mohou včelaři přijmout preventivní opatření k ochraně svých kolonií. V tomto článku prozkoumáme, co mor včelího plodu přesně je, jak ho identifikovat, a jaké kroky můžete podniknout pro ochranu svého včelstva. 


Co je mor včelího plodu?

Mor včelího plodu je bakteriální infekce, která postihuje plod (včelí larvy a kukly) včelstev. Existují dva hlavní typy: americký mor včelího plodu a evropský mor včelího plodu, přičemž americký mor je mnohem destruktivnější. Infekce se projevuje zkroucenými, tmavými a vydutými plásty, kde larvy obvykle hynou.

Mor včelího plodu mapa: Sledování a prevence obrázek z https://www.svscr.cz/zdravi-zvirat/mor-vceliho-plodu/.

Tato mapa poskytuje aktuální informace o výskytu nemoci v různých regionech, což je klíčové pro rychlou reakci a minimalizaci šíření nemoci.





Jak chránit včelstvo před morem?

  • Pravidelná kontrola: Provádějte pravidelné inspekce plodů, abyste identifikovali případné příznaky nemoci.
  • Hygiena: Udržujte včelíny čisté a dezinfikujte nástroje a vybavení, zejména pokud jste byli ve styku s včelstvy postiženými morem.
  • Ošetření a likvidace: Postižené rámy a materiály je nutno bezpečně zlikvidovat a v případě potřeby je třeba provést léčbu schválenými veterinárními přípravky.
  • Vzdělávání a komunikace: Sdílejte informace o výskytu a ošetření moru s ostatními včelaři ve vašem okolí.


Mor včelstva je vážný problém, ale s přiměřenými opatřeními a spoluprací může být jeho dopad minimalizován. Aktivní monitorování, hygienické postupy a informovanost jsou klíčem k ochraně našich včelstev. Jako včelaři musíme být neustále ve střehu a připraveni jednat rychle, abychom udrželi zdraví našich včel.

Na našem e-shopu můžete najít několik produktů, které by mohly pomoci ve správě a prevenci moru včelího plodu. Například, jarní přikrmování včel  je klíčovým krokem pro úspěšný start včelstev a může pomoci podpořit zdraví včelstev oslabených po zimě. Včelí chléb MEDOPIP  a invertní krmiva jako Apimana Herba  a APIMANA THYMO mohou být užitečné pro podporu zdraví a vitality včel, což může pomoci posílit včelstva proti různým onemocněním, včetně moru včelího plodu. Tyto produkty jsou navrženy tak, aby poskytovaly živiny a podporovaly imunitu včel, což je důležité pro celkovou kondici a odolnost včelstev.

Přestože tyto produkty nejsou přímo určené k léčbě moru včelího plodu, zdravé a silné včelstvo je méně náchylné k nemocem a lépe zvládá boj s infekcemi.


V případě potřeby doporučujeme kontaktovat e-shop pro další informace o nejvhodnějších produktech pro vaše specifické potřeby a pro radu od odborníků na včelaření. Můžete nás kontaktovat přes e-mail razova@vcelarstvi-razovi.cz nebo telefon na čísle +420 728 68 46 58.


Cookies
Tento e-shop a partneři potřebují Váš souhlas k využití jednotlivých dat, aby Vám mimo jiné mohli ukazovat informace týkající se Vašich zájmů. Souhlas udělíte kliknutím na políčko „Souhlasím“.