Stáčení medu krok za krokem

Stáčení medu je pro každého včelaře vrcholem sezóny. Je to sladká odměna za měsíce péče o včely. Ale jak poznat správný okamžik pro vytáčení medu? A na co vše si dát pozor, aby byl med kvalitní a dlouho vydržel? Ukážeme vám, jak na stáčení medu krok za krokem.

Kdy je správný čas na vytáčení medu?

Stáčení medu je řízeno přírodou a životem v úlu, nikoli našim volným časem. Správný okamžik pro stáčení medu poznáte podle klidných včel a výrazné medové vůně, která se line z úlů. Zavíčkované plásty pak jasně ukazují, že je med připravený ke sklizni.

Pamatujte, že kvalitní med vyžaduje trpělivost .Obvykle se první vytáčení medu uskutečňuje v polovině až koncem května, druhé v červnu až v červenci, kdy jsou zásoby nejbohatší.


Co si připravit před stáčením medu?

  • Příprava nástrojů a místa pro stáčení medu

Zajistěte si čisté, teplé (kolem 25 °C) a suché místo pro stáčení medu. Zkontrolujte funkčnost nástrojů a vydezinfikujte je. Vše si připravte ještě před vyndáním rámků, zajistíte si tak hladký průběh stáčení medu, minimalizujete stres včel a zabráníte případným ztrátám medu. K vytáčení medu budete potřebovat:

Získejte medomet, který vydrží roky

  • Kontrola zavíčkovaných rámků

Poté se přesvědčte, že je med v úlech opravdu připravený ke stáčení. Pomocí kuřáku uklidněte včely a rozpěrákem uvolněte rámky, které vytáhnete z úlu. Rámky musí být tzv. zavíčkované. V opačném případě rámky vraťte do úlu a zkontrolujte jejich stav za několik dní.




Stáčení medu je tak trochu alchymie, která potřebuje dostatek času. Chcete-li získat dokonalý med, vyhraďte si na jeho vytáčení dostatečný časový prostor.  

Vytáčení medu krok za krokem

  • Přeneste zavíčkované rámky na místo, kde budete med vytáčet.
  • Všechny rámky odvíčkujte pomocí odvíčkovací vidličky.
  • Odvíčkované rámky vložte do medometu.
  • Pomocí odstředivé síly je med z plástů vytáčen.
  • Vytékající med stéká do připravené čisté nádoby přes dvě síta.
  • Síta (jemné a hrubé) zachytávají nečistoty.
  • Med necháme 4 – 6 hodin odstát.
  • Na hladině medu se objeví tzv. šum (drobné bublinky), které pomocí lžíce odstraníte.
  • Objeví-li se v medu další nečistoty (zbytky pylu či vosku), zceďte ho ještě jednou přes jemné síto nebo plátno.
  • Takto čistý med můžete stáčet do čistých nádob (sklenic apod.).

Co s rámky po vytočení medu?

Rámky po vytočení všeho medu očistěte od zbytků vosku a medu. Je-li potřeba odstranit i další nečistoty, můžete je lehce postříkat teplou vodou. Ale dejte pozor, velká vlhkost rámkům škodí. Rámky můžete také nechat větrat na vzduchu. Takto očištěné je pak vraťte zpět do úlů, aby je včely mohly použít pro ukládání dalšího medu.

Jak pečovat o medomet a další nástroje?

Po každém použití medomet i ostatní nástroje pečlivě umyjte. Nepoužívejte žádné agresivní přípravky. Po umytí nechte vše důkladně vyschnout. Pomůcky pro vytáčení medu skladujte na suchém a čistém místě, abyste zamezili plesnivění či rezavění. Před každým použitím nezapomeňte veškeré nástroje opět omýt a zkontrolovat funkčnost jednotlivých dílů medometu (ložiska, kliky, elektrický motor…).

Jak správně uchovávat med?

  • Uchovávejte med v suchu a temnu. 
  • Skladujte med při teplotě kolem 10 – 15 °C.
  • Med nikdy neumisťujte do lednice. I nízké teploty přispívají k velké krystalizaci medu.
  • Na jeho odebírání používejte vždy čisté a suché nástroje. I kapka vody může zhoršit jeho kvalitu.
  • Nedovolte medu kontakt s kovem. Nejedná-li se o nerez, může způsobit oxidaci a změnu chuti.
  • Nepřidávejte med do horkých nápojů. Zničily by se cenné enzymy.


Stáčení medu je umění i věda zároveň. Když zvolíte správný čas, dobře se připravíte a budete k medu a včelám přistupovat s citem, získáte odměnu v podobě medu té nejvyšší kvality

Vše pro včelaře na jednom místě


Cookies

Tento e-shop a partneři potřebují Váš souhlas k využití jednotlivých dat, aby Vám mimo jiné mohli ukazovat informace týkající se Vašich zájmů. Souhlas udělíte kliknutím na políčko „Souhlasím“.